Aproape 1.300 de arme de foc deținute ilegal, peste 120.000 de cartușe și 15 tone de substanțe periculoase au fost confiscate în primele patru luni ale anului, 1.655 de persoane fiind cercetate pentru 2.564 de infracțiuni, dintre care 778 au vizat folosirea și deținerea nelegală de arme.
În primele patru luni ale anului, polițiștii structurilor de arme, explozivi și substanțe periculoase au indisponibilizat în vederea confiscării 1.286 de arme de foc, 129.924 de cartușe, 1495,761 de kilograme de substanțe toxice, 13.335,95 kilograme de produse de uz fito-sanitar și 40,125 kilograme de mercur, se arată într-un comunicat de presă al Poliției Române remis duminică agenției MEDIAFAX.
În urma controalelor au fost constatate 2.564 de infracțiuni, pentru comiterea cărora sunt cercetate 1.655 de persoane, 858 dintre acestea fiind depistate în flagrant.
În cadrul acțiunilor pentru depistarea „armelor ilegale”, polițiștii au constatat 1.056 de infracțiuni, dintre care 778 au vizat folosirea ilegală de arme și deținerea fără drept de arme neletale supuse autorizării, iar 278 au fost fapte de nerespectare a regimului armelor și munițiilor. Pentru scoaterea din circuitul ilegal a armelor și munițiilor, polițiștii au făcut 140 de percheziții domiciliare.
De asemenea, polițiștii au constatat 87 de infracțiuni de trafic de substanțe toxice și produse de protecție a plantelor.
În urma verificărilor făcute în domeniul „explozivi de uz civil”, polițiștii au constatat 731 de infracțiuni, dintre care 97 au vizat nerespectarea regimului materiilor explozive, iar 634 au fost încălcări ale prevederilor referitoare la regimul materiilor explozive.
În ce privește braconajul cinegetic, au fost constatate 477 de infracțiuni, fiind confiscate peste trei tone de carne de vânat.
Evenimentele produse în primele patru luni ale anului „nu au influențat negativ ordinea și siguranță publică, majoritatea acestora fiind înregistrate ca urmare a utilizării necorespunzătoare a armelor, pe fondul necunoașterii reglementărilor în domeniu”, a precizat Poliția Română.
Infracțiunile de mare violență comise cu arme de foc continuă să înregistreze valori reduse, acest gen de fapte reprezentând 0,46 la sută din totalul infracțiunilor de omor și tâlhărie înregistrate în primele patru luni ale anului.
Potrivit indicatorilor statistici, România nu reprezintă o piață ilegală pentru operațiunile cu arme și muniții, faptele având un caracter izolat, cu manifestare simplă, se mai arată în comunicatul citat.